Belevingstuin
Hospice Doevenbos gaat voor belevingstuin
Doevenbos ligt in een prachtig buitengebied van Horst. Vanuit Hospice Doevenbos moet je echter al gauw een eindje wandelen om in het prachtige bos of bij de vijvers van de Kasteelse bossen te komen. Die wandel mogelijkheden zijn niet voor elke gast van Hospice Doevenbos weggelegd. Daarom willen de verpleegkundingen en vrijwilligers van Hospice Doevenbos heel graag voor de gasten en hun naasten de tuin die direct aan Doevenbos grenst nog meer beleving geven.
Het is al een prachtige plek -vooral ook door de schitterende oude kastanjebomen die er staan- die sfeer, rust en stilte uitstraalt. Om aan de kwaliteit van het korte leven dat de gasten nog rest een extra impuls te geven, wil men aan de tuin nog meer beleving toevoegen. Beleving die het eigen karakter van de tuin versterkt en de charme van elk jaargetijde nog meer tot zijn recht laat komen.
Effect van natuur op welzijn
De Wageningen University & Research heeft de laatste jaren veel onderzoek gedaan naar de invloed van de natuur op het welzijn van mensen. De resultaten van al die onderzoeken zijn als volgt kort samen te vatten: ‘Een natuurlijke omgeving kan op verschillende manieren bijdragen aan het welzijn van de mens, van kinderen tot ouderen. Natuur kan bijdragen aan herstel van stress, ze kan aanzetten tot sociaal contact, ze kan persoonlijke ontwikkeling en zingeving bevorderen en ze kan stimuleren tot bewegen’.
Een tuin als de cyclus van het leven
Hospice Doevenbos herkent de bevindingen van de Wageningse universiteit. Daarom worden er plannen ontwikkeld om van de huidige tuin nog meer een belevingstuin te maken. Een belevingstuin waarin de seizoenen zichtbaar zijn en die daarom een continu wisselend beeld biedt. Een tuin die het zien, horen, ruiken, proeven en voelen prikkelt. In de lente de bollen en de bloesem van bomen. In de zomer kleuren en geuren van planten en grassen. In de herfst het oogsten en de verkleuringen van het blad. In de winter het verval en de rust. Net als de cyclus van het leven. Of zoals men het zelf formuleert: ‘Gasten en naasten moeten in de tuin wat kunnen doen, zij moeten er kunnen bewegen en genieten, de tuin dient in een open verbinding te staan met de omgeving én –niet onbelangrijk- hij moet goed toegankelijk en eenvoudig te onderhouden zijn’.
Samenvattende wensen
De ideeën en wensen liggen er. Nu de realisatie nog. Omdat het een totaalproject is met nogal wat invalshoeken, is een degelijk plan van te voren heel belangrijk. Ook de financiering is een wezenlijk punt van aandacht. Tegelijk hoeft (en kan!) ook niet alles in één keer worden gerealiseerd. Maar dromen van wat er zou kunnen komen is een heel goed begin. Om die reden de droom nog eens in steekwoorden.
- Onderhoudsvriendelijk, het onderhoud moet gedaan kunnen worden door tuinvrijwilligers samen met de firma Bakker.
- De tuin moet uitnodigen om naar buiten te gaan. Wanneer ver wandelen geen optie is, moet de mooie parkachtige tuin van het hospice een goed alternatief zijn.
- De tuin moet lichaam en geest stimuleren: positieve emoties naast rust en relaxen.
- De tuin moet beschutting bieden, meer privacy b.v. door het gebruik van hoekjes.
- Kernwoorden zijn beleving, beweging en ontspanning.
- Mogelijke aankleding door waterornamenten, beelden etc..
- De tuin zou kindvriendelijk moeten zijn.
- Tuin moet één geheel uitstralen, waarbij natuurlijke materialen worden gebruikt.
Op dit moment wordt er gekeken op welke manier deze droom werkelijkheid kan worden. Dat gebeurt in samenwerking met de stichting Vrienden Hospice Doevenbos.